vegan-nedir

Vegan, direkt olarak hayvansal hiç bir ürünün tercih edilmediği Vejetaryen beslenmenin bir kültür halini aldığı beslenme ve yaşam tipine denir. 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından Vejetaryen kelimesinden türetildiği bilinmektedir.İnsanların yaşam ve/veya beslenme alanlarında ana unsuru eti tercihlerinden çıkartıp ana beslenmesi yapısını bitkisel gıda ve bitkisel ürünlerle karşılama yaklaşımlarına “Vegan” ya da “Veganlık” denilmektedir.

Veganlar, bal, süt ürünleri ve yumurta dahil, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmezler ve bu beslenme biçimini sağlıklı yaşamak kadar, çevresel ve etik gerekçelere dayandırırlar. Veganlıkta, et ve süt ürünleri, yumurta ve bal birlikte hayvan kaynaklı, deri, süet, yün ve ipek gibi gıda dışı ürünleri de reddeder. Veganlıkta çevrenin korunması, sağlıklı beslenme, dini inanışlar gibi sebepler olmakla birlikte asıl felsefe “Hayvanlara Saygı” olarak açıklanmaktadır.

Veganlıkta bitkisel besin tercihleri farklı inanışlara göre farklılık arz etmektedir. Bu farklılıklar da beslenme sadece sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller yer alırken bazıları sadece tahıl ürünleriyle yapılmaktadır. Günümüzde çok çeşitli beslenme şekilleri olsada genellikle benzer özellikleri gruplandırılan bu kültürde sadece meyve ve meyve sayılan sebzelerle beslenen grupların olduğu da bilinmektedir.

Vegan beslenme gıdaları, nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri ve bu ürünlerinin kullanıldığı pizza, kurabiye, köfte, hamburger, pizza ve tatlı türleridir.

Veganlar, gıda harici, tekstilde, ayakkabıda, deri ürünlerinde, kimya ve kozmetik ürünlerinde, enerjide, ilaçta ve turizmde de hayvansal menşeili yapıları tercih etmemektedirler. Kuruluşlar için bu tercihler bahsedilen sektörlerde de vegan ürünler sunmaya başlamışlardır.



Tüketiciler için 100% Garanti veriyoruz.

Akredite laboratuvarlarımızın güvenilir test sonuçlarına, belgede yer alan " qr-kod " ile online izlenebilirlik sağlıyoruz.

Hemen Başvur
hayvan-sevgisi